Kiropraktor

Posted on 9 december, 2015  in Kiropraktor

Den vanligaste orsaken till att man söker hjälp hos en kiropraktor är att man har problem med ryggen eller nacken. De flesta människor får någon gång i livet ont i nacken, ryggen eller axlarna. Ibland kan det kännas som om smärtan strålar från nacken eller ryggen ut i armarna eller benen. Ibland kan även händer och fötter domna. Man kan också ha ont i så kallade triggerpunkter. En triggerpunkt är en öm muskelknuta som kan bildas i spända muskler.

För det mesta går problemen över av sig själv. Men ibland kan besvären komma ofta och hålla i sig länge. Att ha ont i ryggen är ett mycket vanligt besvär och beror sällan på någon sjukdom. De flesta ryggbesvär sitter i de nedre delarna av ryggen, det vill säga ländryggen eller bäckenet. Ibland kan smärtan bero på olika slags skador, till exempel trafikolyckor, idrottsskador, fall eller slag. Men det vanligaste är att man inte kan peka på någon särskild orsak till det ryggonda.

Här är ryggens och nackens främsta fiender

  • För mycket stillasittande.
  • För lite rörlighet. ”Rörligheten i bäckenet och ryggraden har säkert större påverkan än spända muskler. I ryggraden ligger hela det centrala nervsystemet, och störningar i ryggraden påverkar kroppen mycket. Det går inte att säga att man är stel i enbart muskler eller leder eftersom allt hänger ihop.
  • Svaghet i de inre musklerna kring ryggraden.
  • ”Det är en starkt bi­dragande faktor till spänningar och kroniska problem. Den som är stressad gnisslar dessutom oftare tänder på natten, vilket kan ge käkleds­problem och sedan huvudvärk och spänningar i nacken.”
  • Dålig sömn.

Varför ska man besöka en kiropraktor?

Människokroppen är fantastisk på att bota och reparera sig själv. Men det är lätt att man fastnar i en ond cirkel där kroppen inte får tid att repa sig. Vi lever idag i ett trångt och stressigt samhälle där negativa ting dagligen påverkar oss: luftföroreningar, stress, monotont arbete, kontakt med bakterier och virus som kroppen måste kämpa mot. Har vi då ett icke optimalt fungerande nervsystem blir kroppen mer mottaglig mot alla dessa och det tar också längre tid för kroppen att bekämpa dem.

Att gå till kiropraktorn borde vara lika självklart som att gå till tandläkaren. Förutom att vi har goda resultat på akutbehandlingar är vi också bra på att förebygga kommande besvär. Oftast kan man långt i förväg känna av att något inte är som det ska. Men det ligger i vår natur att lita på att vi kan hela oss själva. Hur många gånger har du själv sagt: ”Det går nog över snart?” Det är först när vi har riktigt ont, blir sängliggande eller inte kan röra oss ordentligt som vi reagerar.

Hur går ett besök till hos kiropraktor?

Kiropraktorn går först igenom din sjukdomshistoria. Även livsstil, arbete och fritidsaktiviteter är viktiga för bedömningen. Kiropraktorn utför en rad olika tester där resultaten tillsammans med sjukdomshistorien vägs samman till en diagnos. Utifrån den informationen lägger du tillsammans med kiropraktorn upp en behandlingsplan. Den vanligaste behandlingsmetoden kallas för justering och utförs med skonsamma handgrepp mot den led som inte rör sig. Det behöver inte alltid vara samma område som du söker för utan störningen kan sitta någon annan stans. Även metoder som mobilisering, töjning, triggerpunktsbehandling och flera andra mjukdelsbehandlingar utförs. Dessutom får du råd om vad du kan göra själv för att snabbt bli återställd, till exempel förslag på rehabiliteringsövningar.